Actueel

Nieuws

Gemiddelde woning 8,6 procent duurder dan vorig jaar Lokaal nieuws woensdag 26 juni 2024

Gemiddelde woning 8,6 procent duurder dan vorig jaar

In mei 2024 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland verder gestegen. Gemiddeld waren de woningen 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook in vergelijking met april 2024 zijn de prijzen verder toegenomen, met een stijging van 1,1 procent. Deze gegevens zijn afkomstig uit de prijsindex voor bestaande koopwoningen, gepubliceerd door het CBS en het Kadaster.

Eerste renteverlaging door de ECB sinds 2019 Lokaal nieuws maandag 17 juni 2024

Eerste renteverlaging door de ECB sinds 2019

Voor het eerst sinds september 2019 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rente verlaagd. Deze rente daalde met 0,25 procentpunt naar 3,75 procent. De verlaging is goed voor beleggers maar minder voor spaarders. Wat kunnen we in de komende jaren verwachten?

Korting op hypotheekrente bij hogere woningprijs. Laat geen voordeel liggen! Lokaal nieuws woensdag 29 mei 2024

Korting op hypotheekrente bij hogere woningprijs. Laat geen voordeel liggen!

Met woningprijzen op recordhoogte kom je als woningeigenaar mogelijk in aanmerking voor korting op je hypotheekrente. Dit heeft alles te maken met de verhouding tussen jouw openstaande hypotheekschuld en de waarde van je woning. Wel moet je hier zelf een verzoek voor indienen bij de geldverstrekker. Check in ieder geval of het in jouw situatie van toepassing is. 

Verlagingen hypotheekrente in beweeglijke markt Lokaal nieuws woensdag 15 mei 2024

Verlagingen hypotheekrente in beweeglijke markt

In de eerste week van mei ging de hypotheekrente bij veel geldverstrekkers omhoog. Hiermee werd de hoogste gemiddelde hypotheekrente in 2024 bereikt. De afgelopen week verliep rustiger, diverse geldverstrekkers voerden juist een verlaging van de hypotheekrente door. Zeker in deze beweeglijke markt is het goed om de hypotheekrentes goed te vergelijken als je van plan bent om een huis te kopen, of wanneer de rentetermijn van je hypotheek bijna afloopt.

Nieuw systeem schadevrije jaren uitgesteld Lokaal nieuws woensdag 01 mei 2024

Nieuw systeem schadevrije jaren uitgesteld

Als je een autoverzekering aanvraagt, ben je als klant zelf verantwoordelijk voor het opgeven van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Opvallend genoeg blijkt uit gegevens van verzekeraars dat maar liefst de helft van deze opgaven niet klopt. Het nieuwe systeem dat hier verandering in moet brengen wordt uitgesteld. 

NVM ziet druk op de woningmarkt toenemen Lokaal nieuws woensdag 17 april 2024

NVM ziet druk op de woningmarkt toenemen

De Nederlandse koopwoningmarkt beleefde een sterk eerste kwartaal van het jaar, ondanks dat dit normaal een vrij rustige periode is. Volgens recente gegevens van de NVM zijn er ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen verkocht. Dit betekent een stijging van 4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral de sterke toename van het aantal nieuwbouwwoningen is opvallend.

Je kind aan een huis helpen? Teken mee op de hypotheek Lokaal nieuws woensdag 03 april 2024

Je kind aan een huis helpen? Teken mee op de hypotheek

Betaalbare koopwoningen voor jonge woningkopers zijn schaars. Vaak springen ouders bij om het kopen van een huis toch mogelijk te maken. Je kunt jouw kind op verschillende manieren ondersteunen. Zo is het mogelijk om mee te tekenen op de hypotheek. Wat is het precies en waar moet je op letten voordat je jouw handtekening zet? 

Extra aflossen voor lagere maandlasten. Wat levert het nu echt op? Lokaal nieuws woensdag 20 maart 2024

Extra aflossen voor lagere maandlasten. Wat levert het nu echt op?

Door af te lossen op je hypotheek gaat de schuld in kleine stapjes naar nul. Met extra aflossingen kun je dit proces versnellen en een groot verschil maken. De voordelen van extra aflossen worden vaak onderschat. Je bent niet alleen eerder schuldenvrij, maar ziet ook direct de maandlasten dalen. Tijd voor enkele voorbeelden. 

Zo wordt een voorlopig koopcontract definitief Lokaal nieuws woensdag 06 maart 2024

Zo wordt een voorlopig koopcontract definitief

Het bieden op een huis is goed gegaan. Jij en de verkopend makelaar zijn akkoord. Tijd om het voorlopig koopcontract, ofwel ‘koopovereenkomst woning’ te tekenen. Aan dit koopcontract voor jouw huis is overigens weinig voorlopig. Behalve als het aankomt op de ontbindende voorwaarden en de bedenktijd.

Hypotheekrente kort of lang vastzetten? Risico versus zekerheid Lokaal nieuws woensdag 21 februari 2024

Hypotheekrente kort of lang vastzetten? Risico versus zekerheid

Vorig jaar constateerden we het al, huizenkopers kiezen vaker voor een korte rentevaste termijn bij het afsluiten van hun hypotheek. Marktpartijen zien dat dit nog steeds het geval is en waarschuwen voor de risico’s. Waarom zou jij kiezen voor een rentevaste termijn van 5, 10, 20 of zelfs 30 jaar? We nemen in dit artikel de belangrijkste overwegingen door.

Huis schoon achterlaten na verhuizing: zo doe je dat! Lokaal nieuws woensdag 14 februari 2024

Huis schoon achterlaten na verhuizing: zo doe je dat!

Als je gaat verhuizen moet je niet alleen zorgen dat je nieuwe huis er piekfijn uitziet, ook je oude huis moet je in goede staat achterlaten. Achterstallig onderhoud moet even gefikst worden, gaten in de muur moeten gedicht worden en er moet schoongemaakt worden. Geen idee waar te beginnen? Wij helpen je op weg met het schoonmaken van je oude huis.

Het grove gedeelte

Nu het huis helemaal leeggeruimd is, kun je de vloeren eens echt goed aanpakken. Wedden dat er een hoop stof tevoorschijn is gekomen van onder de meubels die jij al jaren niet meer opgetild hebt. Ga zorgvuldig met een stofzuiger door je hele huis, neem ook de plinten mee. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor de beste stofzuiger . Dweil vervolgens de gestofzuigde vloer. Op sommige plekken zul je hard moeten boenen. Zeker onder meubels kan stof aangekoekt zijn.

Sanitair

Maak je sanitair klaar voor de volgende bewoner. Gooi niet alleen wat bleek in de pot, maar neem ook de buitenkant van de wc mee. Dat geldt ook voor de keramiek van je wasbak en eventueel je bad. Ga met vetweg over kranen en douchekoppen om vette vingers te verwijderen. Check ook even of er ergens een kalkaanslag zit die je moet verwijderen. Ten slotte zou het kunnen dat er in sommige hoekjes of voegen tussen tegels in de badkamer of keuken schimmel is ontstaan. Ga dit te lijf met een anti-schimmelspray. Niet heel leuk als de volgende bewoner direct schimmel in z’n huis aantreft.

Muren

In de muur moeten natuurlijk alle gaten die jij er de afgelopen jaren in geboord hebt dichtgekit worden. Verder kan de muur ook erg vettig geworden zijn. Daarom kan het geen kwaad om ook de muur af te nemen met een sopje. Hiervoor is water en groene zeep voldoende. Bij hardnekkige vieze vlekken kun je eventueel een vetweg gebruiken.

De kleine hoekjes

Nu al je spullen weg zijn, kun je eindelijk bij de kleine hoekjes waar je eerder nooit bij kon. Neem ook deze zorgvuldig mee wanneer je gaat stofzuigen en dweilen. Zorg per ruimte voor een systematische aanpak, zodat je het overzicht niet verliest. Doe bijvoorbeeld eerst het grove gedeelte van de ruimte, om vervolgens de kleine hoekjes te stofzuigen en boenen, om vervolgens door te gaan naar de volgende ruimte en het proces te herhalen. Zo is jouw oude huis helemaal klaar voor een nieuwe bewoner.

 

Een verbouwing financieren? Dit zijn de opties Lokaal nieuws woensdag 07 februari 2024

Een verbouwing financieren? Dit zijn de opties

Verhuizen naar een andere plek kan een mooi nieuw avontuur zijn. Toch is verbouwen soms een betere optie. Zeker als je het nog naar je zin hebt in de buurt waar je woont. Door te verbouwen kun je helemaal zelf bepalen waar je meer ruimte creëert of hoe de nieuwe keuken eruit komt te zien. Het financieren van een verbouwing kan op verschillende manieren. We lichten de meest gebruikelijke toe. 

Voordelen van een mooi vloerkleed in nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 29 januari 2024

Voordelen van een mooi vloerkleed in nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is natuurlijk het perfecte canvas voor het creëren van je perfecte interieurstijl. De kleuren en meubels zijn vaak al snel en makkelijk gekozen. Tijd voor de afwerking! Iets wat daarbij meer voordelen kan bieden dan je zou verwachten is een mooi vloerkleed in de kamer. We gaan je er alles over vertellen.

Extra isolatie

Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen erg goed geïsoleerd. Veel woningen worden uitgerust met vloerverwarming, heerlijk warm aan de voeten! Een vloerkleed kan hier nog extra bij helpen, wat er weer voor kan zorgen dat je een stuk minder snel de verwarming aan hoeft te zetten. Zeker een wollen vloerkleed is hier perfect voor. Wol staat er om bekend dat het temperatuur regulerend is. Het houdt goed warmte vast en zal dan ook de warmte van bijvoorbeeld de vloerverwarming langer vasthouden. Dit zorgt ervoor dat de ruimte warmer wordt en ook lekker warm en zacht aan de voeten voelt.

Sfeer en warmte toevoegen

Een nieuwbouwwoning wordt leeg en basis opgeleverd. Je kunt dit helemaal zelf inrichten. De vloer en kleuren op de muur vormen hier natuurlijk de basis, maar de strakke muren en nieuwe afwerking kan ervoor zorgen dat de woning nog wat koud en kil aan kan voelen.  Een vloerkleed brengt, naast letterlijke warmte, ook sfeer en een warm gevoel in een ruimte. Door gebruik te maken van warme kleuren en zachte materialen voegt het direct veel warmte toe. Dit kan perfect door gebruik te maken van natuurlijke materialen. Werk met mooie houten accessoires, linnen en leren kussens en voeg een jute vloerkleed toe.

Een knus gevoel

Vaak zijn nieuwbouwwoningen zo ingericht dat de ruimtes in elkaar overlopen. Dit is handig en ziet er prachtig uit, maar kan er ook voor zorgen dat de ruimtes groot en leeg aanvoelen, ook al staan alle meubels er al. Je mist het knusse gevoel in een ruimte.  Een vloerkleed beslaat een groot deel van de vloer, waardoor het een makkelijke en snelle manier is om het knusser en huiselijker aan te laten voelen. Door bijvoorbeeld een vloerkleed onder de bank te leggen, creëer je direct een afgebakende zithoek, wat voor een knusser gevoel zorgt. Dit kun je ook doen in andere ruimtes in huis, zoals de slaapkamer. Door een vloerkleed onder het bed of aan het voeteneinde te leggen, zal het bed op zichzelf wat minder als een eiland voelen in de slaapkamer. Kies wel voor een laagpolig vloerkleed als je er meubels op gaat zetten. Op die manier zul je minder diepe druk krijgen.

 

Van dip naar stijging op de woningmarkt Lokaal nieuws woensdag 24 januari 2024

Van dip naar stijging op de woningmarkt

In 2023 lag de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 2,8% lager dan in 2022. Dit was de eerste keer in tien jaar dat de prijzen gemiddeld lager waren dan in het voorgaande jaar. Kijken we naar de meest recente cijfers, dan valt op dat de kleine dip alweer weggepoetst is. 

De prijsindex van bestaande koopwoningen bereikte in 2022 het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 1995. Vanaf augustus 2022 begonnen de huizenprijzen te dalen. Omdat deze daling ook in 2023 aanhield, eindigde het jaar met een min ten opzichte van heel 2022.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Dordrecht.

Aanmelden